“Na de eerdere renovatie van het dak, waarvoor Vlaanderen ook al een premie van 150.000 euro gaf, wordt nu de 62-meter hoge beiaardtoren aangepakt. Die heeft immers ook een nieuw dak nodig. Daarvoor ontvingen we in eerste instantie al 150.000 euro van minister Diependaele (N-VA). Daar doet hij nu nog eens bijna 130.000 euro bovenop,” vertelt burgemeester Vandeput, die ook in het Vlaams Parlement zetelt.
In tegenstelling tot het dak van de kathedraal, dat eigendom is van de kerkfabriek, is de stad eigenaar van de toren. Dat is historisch zo gegroeid. Vroeger deden torens immers dienst als uitzichtpunt voor branden of ander gevaar. Met behulp van de klokken kon de bevolking dan gewaarschuwd worden. Vandaar dat de toren tot het stadseigendom behoort.
“Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed, in dit geval dus de stad Hasselt, via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er gebruik gemaakt wordt van die regel om het erfgoed in goede conditie te houden,” aldus minister Diependaele.
“Erfgoed is uiterst belangrijk voor dit stadsbestuur. Dat willen we optimaal in ere houden. We moesten daarvoor wel een stevige inhaalbeweging doen aangezien daar in het verleden weinig aan gedaan werd. Denk maar aan het historisch stadhuis en provinciehuis, het Prinsenhof, de Abdijsite Herkenrode maar dus ook onze kerken. Dat kost echter handenvol geld. Gelukkig treedt Vlaanderen ons daar regelmatig in bij,” vertelt Vandeput.
De Sint-Quintinuskathedraal is een gotische kathedraal, gelegen in het centrum van de stad, waarbij zijn toren het stadsbeeld domineert. Bij de oprichting van het bisdom Hasselt in 1967 werd deze kerk, die als monument beschermd is sinds 1933, de bisschopskerk of kathedraal. Het is trouwens de enige Belgische kathedraal die nooit de titel van collegiale of basiliek droeg, maar rechtstreeks promoveerde van gewone decanale parochiekerk tot kathedraal.