Kamerlid en burgemeester van Hasselt
Kruimelpad
N-VA ijvert voor meer Limburgse rechters
HASSELT – “Een Limburgse rechter werkt beduidend harder dan zijn collega in Luxemburg. Limburg kreeg immers het minst aantal magistraten toegewezen via een verdeelsleutel uit 1953. Ondertussen 70 jaar geleden. Hoog tijd dat onze provincie, waar het crimineel landschap ook stevig veranderd is in al die jaren, extra rechters krijgt,” zeggen Zuhal Demir en Steven Vandeput die symbolisch nieuw parket gingen leggen aan het gerechtshof in Hasselt.
Het aantal magistraten dat nu aan de slag is, niet alleen in Limburg maar over het hele land, is vastgelegd in 1953. Dat is dus 70 jaar geleden en werd sindsdien niet meer aangepast. “Voor Limburg heeft men toen zowel voor de politie als voor het parket een zeer klein kader per inwoner voorzien, het kleinste van heel het land,” aldus Steven Vandeput, lijsttrekker voor de Kamer.
De 40 magistraten die Limburg telt, behandelen elk jaar ongeveer 80.000 verkeerszaken, 45.000 correctionele zaken en 10.000 jeugdzaken. Bovendien is de criminaliteit in Limburg intussen veranderd en serieus toegenomen. Zo heeft Limburg ongeveer 70% van alle drugslabs en drugsdumpingen, motorbendes, …
“Voor een provincie met een meer dan een gemiddelde georganiseerde criminaliteit, staat eigenlijk het kleinste kader voor de magistratuur. Dat klopt niet. Zo bedient een rechter in Limburg ongeveer 22.000 burgers. Daarmee is die rechter absoluut nationaal recordhouder. Hij of zij draagt het dubbele van de werklast in vergelijking met een rechter uit het arrondissement Brussel. Zo’n rechter staat er voor 11.000 inwoners. In het arrondissement Luxemburg zijn dat zelfs maar 10.000 inwoners per rechter. Die situatie moet worden recht getrokken,” aldus Zuhal Demir, die de N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement trekt.
Een algemene recente werklastmeting bij de hoven en rechtbanken stelde ook dat 43 procent meer rechters nodig om zaken op tijd te behandelen. Er zijn bijna 700 extra rechters nodig om alle dossiers vlot af te handelen.
“De N-VA ijvert voor een objectieve toewijzing van de beschikbare mensen en middelen zodat de werklast evenredig verdeeld wordt. Ook is een degelijke informatisering en digitalisering een absolute noodzaak. Hierdoor kunnen rechtzaken zowel door de magistratuur als voor de burger vlotter verlopen. Uiteraard is dit ook in het voordeel van de burger. Dit moet immers leiden tot snellere rechtspraak en een vlottere behandeling van rechtzaken,” aldus nog Demir. Om dit alles in praktijk om te zetten, blijft de N-VA pleiten voor een splitsing van justitie zodat Vlaanderen volledig bevoegd wordt voor dit thema. “Dat is immers de enige manier waarop we naar een juiste verdeling per regio kunnen gaan. We moeten ook op dit departement durven afstappen van het status quo. Dat zal ook in het voordeel zijn van het zuiden van het land.”