Kamerlid en burgemeester van Hasselt
Kruimelpad
Nieuwe campagne stad Hasselt: “Lachgas is niet om mee te lachen”
De stad Hasselt lanceert een campagne om jongeren te wijzen op de gevaren van lachgas. “Het stijgend aantal inbreuken rond lachgas bewijst dat we moeten ingrijpen,” aldus burgemeester Steven Vandeput.
Het gebruik van lachgas bij jongeren kende op korte tijd een sterke groei. Het aantal PV’s in de politiezone LRH steeg van 26 gevallen in 2019 naar al 41 in 2020. De stad Hasselt besloot daarom een grootschalige sensibiliseringscampagne op te starten. “Sinds deze problematiek in 2019 werd opgenomen in ons GAS-reglement steeg het aantal PV’s met liefst 58 procent. Ook op de ‘lockdownfeestjes’ is lachgas nadrukkelijk aanwezig. Door de korte roes lijkt lachgas onschuldig, waardoor het populair is bij jongeren. Maar het gebruik van lachgas houdt wel degelijk gezondheidsrisico’s in. Die zijn niet min: geheugenstoornissen, kans op gehoorschade, brandwonden en verlamming van de spieren. Jongeren zijn onvoldoende op de hoogte van die gevaren. Vandaar deze campagne,” aldus burgemeester Steven Vandeput.
Brede campagne
De stad haalt alle communicatiemiddelen uit de kast om de boodschap te verspreiden. Vandeput: “Met een origineel filmpje, posters, stickers en flyers dringen we binnen in de leefwereld van de jongeren zelf. Via social media, maar ook op locaties waar veel jongeren samenkomen zoals scholen, verengingen en jeugdhuizen zullen we duidelijk aanwezig zijn.”
De campagne, met als slogan ‘Lachgas is niet om mee te lachen’, zal op verschillende niveaus worden uitgerold. Ligant, het netwerk geestelijke gezondheidszorg Limburg dat specifiek gericht is op jongeren, en ZorGGroep Zin, een fusie van het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) Limburg en de Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg (VGGZ), werkten voor deze campagne samen met de afdeling Integrale Veiligheid van de stad Hasselt. “De Jeugddienst, Wijkopbouw en dienst Onderwijs, maar ook de scholen zelf, jeugdverenigingen en politie brengen de boodschap naar de doelgroep. Via vormingen van leerkrachten en ouders kunnen zij in hun specifieke omgeving aan de slag met jongeren. Daarvoor ontwikkelden we infofiches en een gesprekshandleiding,” vult schepen van de Hasselaar, Dymfna Meynen, bevoegd voor preventie, nog aan.
Het campagnemateriaal vind je op de stadswebsite www.hasselt.be/lachgas of kan je opvragen bij de dienst Integrale Veiligheid.