Kamerlid en burgemeester van Hasselt
Kruimelpad
Nieuwe woonprojecten in Hasselt vanaf nu volgens Leefkwaliteitsmeter
HASSELT – De eerste samenwerkingsovereenkomsten volgens de nieuwe Hasseltse woonverordening worden op de komende gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. “Overleg is daarbij het uitgangsprincipe. Samen met de bouwontwikkelaars creëren we vanaf nu enkel projecten op maat van Hasselt. Met meer open ruimte, meer groen en oog voor zachte vervoersmiddelen en betaalbaarheid. Daarmee bouwen we een gevarieerd woonaanbod uit waar elke doelgroep uiteindelijk zijn gading in kan vinden,” aldus schepen van Ruimtelijke Ordening en Woonontwikkeling Marc Schepers en burgemeester Steven Vandeput.
De ‘Leefkwaliteitsmeter’ is het nieuwe instrument waarmee bouwprojecten voortaan beoordeeld worden. Daarin worden normen opgelegd rond klimaat, publiek groen, moderne mobiliteit, betaalbaar wonen en inpassing in de ruimere omgeving. “Die kwaliteitsmeter zien we als een soort checklist die we meepakken in de dialoog met de ontwikkelaar. Einddoel is om samen tot een algemeen gedragen project te komen. Die dialoog met de ontwikkelaar wordt niet alleen belangrijker, maar start veel vroeger in het traject. Daardoor kunnen we al snel duidelijke afspraken maken rond woontypes, groenvoorziening, kwaliteitsnormen, fasering en communicatie naar de omgeving,” vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening en Woonontwikkeling Marc Schepers.
“De tijd waarin Hasselt onbezonnen werd volgebouwd, is daarmee definitief van de baan. Dat hadden we bij de start van deze bestuursperiode ook beloofd. Dat leggen we nu vast met dit nieuwe instrument. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er in Hasselt geen ruimte meer is voor goede woonontwikkeling. Er mag wel degelijk nog gebouwd worden. Want we willen geen rem op de markt zetten. Een juiste verhouding tussen vraag en aanbod zorgt immers voor een goede prijssetting. We moeten de verhouding bewaken tussen betaalbare woningen en het hogere prijssegment. Want iedereen is welkom in Hasselt. Met deze nieuwe Leefkwaliteitsmeter kunnen we er als stadsbestuur echter mee voor zorgen dat ook jonge starters, die het nu moeilijk hebben in ons woningaanbod, zich in Hasselt kunnen vestigen,” vult burgemeester Vandeput aan.
Primeur
De primeur voor de nieuwe werkwijze is voor de sites rond het voormalige slachthuis aan de Havenlaan en de zone rond de Mouttoren. “Met de ontwikkelaar die de slachthuissite zal aanpakken, werden zodoende mooie afspraken gemaakt rond een divers woonaanbod, collectieve ruimtes en alternatieve woonvormen. Ook zal er plaats zijn voor studentenhuisvesting en een aandeel sociale woningen,” aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Schepers. Eenzelfde verhaal horen we bij de ontwikkeling rond de Mouttoren. “Daar wordt gebouwd voor verschillende doelgroepen. Er komen zowel serviceflats, studentenkamers, gezinswoningen als appartementen. Een mooie mix die de leefbaarheid van deze buurt ten goede zal komen.”
Groen & Erfgoed
Het stadsbestuur heeft ook aandacht voor erfgoed. Vandeput: “De alomgekende Mouttoren wordt geïntegreerd in het project. Met dit historisch bouwwerk willen we de herinnering aan ons rijk industrieel verleden intact houden. Hierdoor blijft de Mouttoren een prominente rol spelen in ons stadsbeeld.”
Tot slot wordt het groene aspect benadrukt. “Beide ontwikkelaars engageerden zich om een groot stuk publieke parkzone te integreren in hun bouwproject. Dat was een uitdrukkelijke vraag van het stadsbestuur. In een dichtbevolkte stad is immers nood aan voldoende groen om de lucht te zuiveren en hitte te reguleren. Ook hieraan wordt tegemoet gekomen.”