Kamerlid en burgemeester van Hasselt
Kruimelpad
Toerisme Vlaanderen verwerft site Abdij Herkenrode
Toerisme Vlaanderen is sinds 5 januari 2022 de nieuwe eigenaar van het Klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf op de Abdij Herkenrode. Bedoeling is om een nieuwe toekomst te geven aan de abdijsite in Hasselt, met bijzondere aandacht voor de natuur- en erfgoedwaarde van het domein. Eind vorig jaar verwierf Toerisme Vlaanderen ook al het gedeelte van het domein dat in beheer was van Natuur en Bos. Daarmee komt de hele site nu in handen van Toerisme Vlaanderen. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de rijke geschiedenis van deze prachtige site in Hasselt”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.
Toerisme Vlaanderen verwerft onder impuls van Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir het klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf op de abdijsite van Herkenrode.
“De verwerving is een belangrijke en essentiële stap om te komen tot opnieuw één site met een nieuwe toekomst,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Toerisme Vlaanderen wil samen met de stad Hasselt, Herita en alle exploitanten, huurders, vrijwilligersorganisaties en vooral ook de bezoekers en bewoners van Hasselt bouwen aan die nieuwe toekomst. De nadruk zal daarbij liggen op de natuur- en erfgoedwaarde van het domein, waarbij toerisme de hefboom vormt om deze erfgoedparel te ontsluiten.”
Geen herbestemming, wel herwaarderen
Toerisme Vlaanderen gaat de site met zijn huidige activiteiten niet herbestemmen, maar wel herwaarderen. Daarbij is het de bedoeling om te vertrekken vanuit de rijke geschiedenis en de ziel van de plek en van daaruit te bouwen aan een toekomst met meerwaarde voor alle betrokkenen. “Met de verwerving van het klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf is de abdijsite van Herkenrode compleet,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Ooit was deze site met een oppervlakte van 3000 hectare de grootste abdijsite van Vlaanderen. Vandaag is dat nog 150 hectare en die waren tot eind vorig jaar bovendien verdeeld over verschillende eigenaars. Maar eind 2021 verwierf Toerisme Vlaanderen al de 130 hectare van het Agentschap Natuur en Bos. De site vormt nu opnieuw één consistent geheel met één eigenaar. Dat moet ons toelaten om, samen met de verschillende partners, te komen tot een gedragen en duurzaam plan voor een nieuwe toekomst.”
Abdij Herkenrode als pilootproject religieus erfgoed
De verwerving van de Abdij Herkenrode kadert binnen de verhaallijn ‘religieus erfgoed’ van Toerisme Vlaanderen. Met het toekomsttraject wil Toerisme Vlaanderen religieuzen en iedereen verantwoordelijk voor religieus erfgoed inspireren, mobiliseren en activeren om de zoektocht aan te vatten naar de toekomst van hun religieus erfgoed. Daarbij staat de Reizen naar Morgen-filosofie van Toerisme Vlaanderen voorop. “Deze filosofie is het vertrekpunt van waaruit de toekomst van Herkenrode vorm zal gegeven worden, en vormt trouwens ook de hoeksteen van mijn beleid,” zegt minister Demir. “We geloven dat de abdijsite meerwaarde moet brengen aan de bezoekers, ondernemers en bewoners rond de site, de stad, de regio en bij uitbreiding de provincie Limburg.”
“De concrete stap die vandaag vooruitgezet wordt met de verwerving door Toerisme Vlaanderen, brengt ons met rasse schreden dichter bij ons einddoel: Herkenrode als parel aan de toeristische kroon van Hasselt,” zegt. Rik Dehollogne, schepen van Toerisme van de stad Hasselt. Burgemeester Steven Vandeput vult aan: “Herkenrode moet een toonbeeld worden van hoe goede samenwerking tussen het lokale en Vlaamse niveau kan leiden tot een impactvol project waar de toeristische sector -in Hasselt, Limburg en de Euregio- beter van wordt.”
Zusters verlaten het klooster niet
“De zusters van het Heilig Graf verlaten de site niet”, zegt zuster Hannah Geysens, generale overste. “De zes zusters blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en de bezoekers blijven welkom in de kloosterkerk. Wel gaat men zoeken naar een nieuwe toekomst voor de prachtige abdisresidentie uit de 18de eeuw die lange tijd gebruikt werd als bezinningscentrum. Ook zal de zoektocht aangevat worden voor de toekomst van de monumentale infirmerie uit 1658, het uitgestrekt Engels landschapspark, de open ruimte rond het klooster en de vele waardevolle overblijfselen die getuigen van de rijke geschiedenis van de kloostersite.”