De bezorgdheid over teruggekeerde Syriëstrijders is begrijpelijk groot. De opvallendste maatregelen treffen dan ook die ‘foreign fighters’. Hun vervolging krijgt absolute prioriteit: bij terugkeer in België gaan zij onmiddellijk achter de tralies. Wie gekend is als geradicaliseerde en aanstalten maakt om te vertrekken en zich aan te sluiten bij IS, zal een enkelband moeten dragen.

Slagkracht veiligheidsdiensten versterken

Om onderzoeken naar terroristische misdrijven sneller en efficiënter te laten verlopen, versterkt de regering ook de slagkracht van de politie en de inlichtingendiensten. Die kunnen meer en modernere methodes en technologieën voor opsporing en informatiegaring aanwenden. En ze kunnen dat nu ook eenvoudiger doen. Zo komt er een databank met stemmen van verdachten en extra mogelijkheden om telefoons af te tappen. Huiszoekingen in het kader van terreuronderzoek zullen voortaan de klok rond kunnen gebeuren. Tot nu toe kon de politie dat enkel tussen 5 en 21 uur. Diezelfde politie kan verdachten nu drie dagen voorlopig vasthouden, vroeger slechts 24 uur. Zo krijgen de rechercheurs meer tijd om bewijsmateriaal te verzamelen. 

Betere informatiegaring en -uitwisseling

Zoals minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon eerder al aankondigde, wacht ons land niet langer op een Europees systeem voor de uitwisseling van passagiersgegevens (PNR), maar gaan wij die gegevens zelf al bijhouden. De gegevensregistratie zal gebeuren voor alle vluchten. En in tweede instantie ook voor bussen, treinen en schepen. Tickets worden enkel op naam uitgereikt en er komen ook systematische identiteitscontroles. Alle passagiersgegevens worden bijgehouden in een centrale databank bij Binnenlandse Zaken. Op basis daarvan kunnen verdachte verkeersstromen in kaart worden gebracht en potentiële terroristen geïdentificeerd.

Naast een foto wil de overheid ook biometrische gegevens afnemen en bewaren van alle verdachte personen die op de lijsten staan van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging). Zo kunnen aan hun identiteitsdocumenten ook vingerafdrukken en gezichtskenmerken worden gekoppeld. Het bijhouden van biometrische gegevens is niet enkel belangrijk in de strijd tegen terreur, maar betekent ook een stap vooruit in de strijd tegen identiteitsfraude.

Tegen eind volgend jaar plant de regering ook de algemene invoering van nummerplaatherkenning (ANPR, ‘automatic number plate recognition’). Dat moet de politie toelaten om efficiënter en de klok rond toezicht te houden op ons hele grondgebied. Zo kunnen agenten ook sneller voertuigen opsporen die bij criminele of terroristische feiten betrokken waren.

Molenbeek structureel verbeteren

Voor de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek kondigt de regering een integraal actieplan aan, waarin niet alleen ruimte is voor repressie maar ook voor preventie. In het vervolgingsbeleid ligt de prioriteit op de aanpak van de illegale economie, de georganiseerde criminaliteit en het radicalisme. Daartoe wordt ook de lokale politie versterkt. Tegelijk zet minister Jambon in op netheid en wil hij het straatbeeld verfraaien. 

Eerder maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ook al bekend dat imams en predikers grondig zullen worden gecontroleerd en opgevolgd. En indien zij zich schuldig maken aan het prediken van haat, onverwijld het land uitgezet.

Dit is slechts een selectie uit de voorgestelde maatregelen. Een meer volledig overzicht van de belangrijkste maatregelen vind je op deze infografiek:

Onderwerpen